Lammin Puutarhamulta

Aidosti luomua

Puutarhamultamme on luomutuotevaatimukset täyttävä aito luomutuote, ilman keinotekoisia lannoitteita.

Ensiluokkainen laatu

Korkealaatuiset tuotteemme käyvät läpi tarkan seulan ominaisuuksien ensiluokkaisuuden varmistamiseksi.

Vastuullisuus

Kannamme vastuumme kestävän kehityksen puolesta ja uskomme vahvasti luonnonmukaisuuteen.

Kasvit ovat opettaneet meitä tekemään parasta luomumultaa.

Monissa suvuissa kulkee sukupolvelta toiselle salaisia reseptejä. Meillä Lammin suvussa yksi resepti on arvokkuudessaan ylitse muiden. Turpeen, hiekan, kalkin sekä aidon ja alkuperäisen luomulannan oikealla sekoitussuhteella ja käsittelyllä valmistamme sitä, mistä kasvit kiittävät kukoistamalla ja antamalla parastaan. Voimme olla varmoja, että mullassamme kasvanut porkkana on hyvää ja terveellistä.

Saman reseptin pohjalta syntyvät kaikki multatuotteemme, jotka ovat syntyneet asiakkaidemme toiveista ja tarpeista.

Olemme puutarhurien sukua. Suvussamme on viljelty kasveja kohta sata vuotta. Jokainen sukupolvi on oppinut jotain uutta siitä, miten ensiarvoisen tärkeää on tarjota kasvien juurille tukeva ja ilmava koti, jossa ne viihtyvät ja voivat hoitaa kasvun kannalta olennaisen tärkeitä tehtäviään: ottaa ravinteita ja vettä maasta, jotta muut osat kasvavat ja pääsevät loistamaan.

Isoisoisä Vilho

Me tämän vuosituhannen Lammit saamme olla paljosta kiitollisia Vilho-isoisoisälle. Hän päätti alkaa viljellä syötäviä kasveja Tampereen Rantaperkiössä jo ennen toista maailmansotaa. Eniten lämpöä vaativat kasvit Vilho istutti lavoille, jotta kasvustot saatiin lasien alle suojaan. Ilman hänen tekemäänsä työtä ei myöhemmin olisi syntynyt Lammin kauppapuutarhaa, jonka kasvihuoneissa ehti vuosien aikana kasvaa valtava määrä kukkia suomalaisten arkeen ja juhlaan.

Isoisämme Eero oli uranuurtaja.

Vilhon voimat loppuivat 1950-luvun lopussa. Kuolinvuoteellaan hän allekirjoitti paperin, jolla puutarha siirtyi Eero-pojalle.

Isoisämme Eero oli uranuurtaja. Muut viljelijät ihmettelivät, miten on mahdollista, että Lammin kauppapuutarhan krysanteemit ovat näyttävämpiä kuin muualla kasvaneet. Selitys löytyi rohkeudesta kehittää asioita: Eero oli alkanut ensimmäisenä soveltaa viljelyssä lyhytpäiväkäsittelyä, joka nykyään on kukkaviljelijöiden arkipäivää.

Eeron tuoma oppi siirtyi muille viljelijöille ja tietysti myös omalle jälkipolvelle.

Me olemme Eeron jälkeläisiä. Jatkamme isiemme työtä jo neljännessä polvessa.

Eerolta yritys siirtyi Jouko-pojan vastuulle. Hän pyöritti yritystä isältään saamin opein vuoteen 1985 saakka.

Sitten tuli pysähdys. Jouko sairastui astmaan, ja kukkien viljelystä on pakko luopua.

Päätös oli vaikea, mutta lopulta se tehtiin: Lammin kauppapuutarha myytiin ja… Niin, ja mitä sitten?

Onneksi suureen kysymykseen löytyi vastaus oman osaamisen juurilta.

Meistä tuli Lammin Puutarhamulta!

Ymmärsimme, että tehtävämme on keskittyä koko kasvien kasvattamisen ytimeen – multaan. Takanamme oli vuosikymmenien kokemus viljelystä ja sen kaikista osatekijöistä. Olimme aina tehneet kasvualustamme itse, koska halusimme olla varmoja, että kasvun perusta on kunnossa.

Aloimme hioa reseptiä, jonka ohjeilla pystymme kierrättämään luonnon omia ainesosia ja työstämään niistä luomutuotteen, jossa on kaikki parhaan mullan ominaisuudet.

Jouko-isämme antoi meille uuden sukupolven lammilaisille syyn tuntea ylpeyttä, kun työpäivän päätteeksi pesemme mullan kynsiemme alta.

Käsistämme lähtee kasvualustaa, joka on tehty Lammin Puutarhamullan ikiomalla hyvän ja terveellisen kasvun reseptillä.

Vastuullisuus

Perheyrityksemme on valmistanut multaa yli kolmen vuosikymmenen ajan reseptillä, joka kunnioittaa luonnon arvoja. Mullan valmistuksessa tärkeää on puhdas tuote, joka on valmistettu käyttötarpeen mukaan. Vastuullisena toimijana tarjoamme ratkaisun sekä puhtaaseen ruokatuotantoon että kierrätykseen.

Paikallisilta hevos- ja karjatiloilta hyödynnetty lanta on luonnonmukainen ja oikeanlaisen kompostoinnin kautta erinomaisesti soveltuva lannoite luomumullan tuotantoon. Luomupuutarhamultamme tarjoaa ratkaisun syötävien ja hyötykasvien viljelyyn. Ostaessasi luomumultaa tuet luonnon kiertokulkua sekä suomalaista paikallista yrittäjyyttä.

Ylpeästi suomalaista työtä

Viherrakennusmullan valmistuksen kautta tarjoamme ratkaisun biolietteen jälkikäsittelylle. Viherrakentaminen on vastuullisin tapa biolietteen kierrättämiseen. Kompostointi oikealla tavalla hygienisoi ja säilyttää parhaat ravinteet kasvualustan rakennusaineiksi. Kaupunkien viheralueet ja puistot tarjoavat viihtyisiä elinympäristöjä asukkailleen ja toimivat samalla kaupunkien hiilidioksidikeuhkoina. Pientalorakentamisessa viher- ja koristekasvit tarjoavat parasta temmellyskenttää perheen pienimmästä vanhimpaan.

Luonnon arvojen pohjalta, suomalaiset kädet mullassa työstäen valmistuu puhdas luonto ja puhdas lopputuote meille jokaiselle.

Laitoshyväksyntä 12.6.2006
dnro 1468/741/2006